1992 - den første tolleren kom i hus 

Anya

Anya Acia Ayr ble født 28. mars 1992 og ble stammor for vår kennel.

Vi hadde ikke avl i tankene da vi kjøpte henne, men etter å ha hatt labradorhanner fra 1977  var vi klar for forandring. Tolleren som rase ble vi klar over i 1983 da den kom til Danmark, vi likte typen og syntes det hørtes ut som en spennende rase.

Anya kom til Lauvstua i mai 1992 og oss lurte hun trill rundt i mange år. Var det ting hun ikke ville, krøp hun sammen og vi gikk fem på hver gang. Men etter hvert skjønte vi at vi hadde med ei klok, selvsikker og lur frøken. I tillegg var hun utstyrt med et godt skuespillertalent. Med andre ord en typisk toller. Etter å ha prøvd oss fram på brukssiden, med lydighet og appportering som hverken hun eller vi skjønte så mye av, ble det endel sporgåing på henne. Etter mye knoting fikk hun vel en 3. premie til slutt, og oppi alt dette skjønte vi at humor var en viktig egenskap skulle en forsøke å forstå og trene en toller.

Vi slet og endel på utstilling, halen var ofte nede, men så snart vi var på tur ut av ringen sto den rett til værs. Gjett hvem som hadde fått viljen sin da. Men det gjelder å ikke gi seg, i en alder av 2 år og 8 mnd ble hun beste tispe på Nordisk vinnershow på Hamar og ble NUCH.

1995 - oppstart på Lauvstuas kennel

I 1995, den 6. juni,  fikk hun sitt første kull og vi holdt igjen en tispe, Lauvstuas Karmenzita "Kazita". Det ble den beste avlstispen vi så langt har hatt, og hun var årsaken til at vi ble hektet på rasen.

kazita premier 

Kazita med BIS premiene sine 

Kazita var ei svært aktiv og nydelig tispe, kun 11 mnd var hun fullcertet og i mai samme vår ble hun BIS på den Svenske Tollarspecialen. Hun ble 2 år i juni 1997 og to dager etter var hun NUCH. Hun ble også norsk og svensk viltsporchampion.

I 1997 fikk Anya sitt 2. kull,  der holdt vi av Lauvstuas Janis Joplin, en mørk søt tispe, men dessverre fikk hun D på hoftene og ble avlivet 3 år gammel.

I 1998 fikk Kazita sitt første kull og der ble det solgt en valp til Belgia, Lauvstuas Is Caac to Copper & Brass, likeså ei tispe til Røda Hunds kennel, Lauvstuas Is Cabella til Røda Hund "Ållie".

Copper ble champion i flere land, han var den første toller som ble fransk workingchampion, han ble og Tollarmester på den Svenske Tollarspecialen i 2000 i Malmø og i 2002 i Leksand. Da ble sønn av Copper Juniortollarmester.

Copper var en vedlig flott hann og fikk mange kull etterhvert, flere avkom gjorde seg gjeldende både på jakt og utstilling. Dessverre kom det autoimmunt i enkelte kull, selv om de er to om det fikk Copper mye av skylda.

Ållie var på Lauvstua i 4 mnd mens familien var på flyttefot til England. Vi stilte henne her i landet og på kun 4 utstillinger var hun NUCH. Ållie fikk ett kull med Hyflyers Invincible Max, en valp gikk til Agrosofens kennel i Sverige, Røda Hunds Hitchin Lisa og ligger bak mye av kennelens avl. En søster, Molly fikk et kull i England, sønnen Hillcort Baron Theobald "Pan" er Toyas far.

I  mars i 1999 fikk Anya sitt tredje kull, der ble det kun 4 hanner,  men en av de, Lauvstuas Pele`Taikapoika "Albert" gikk i avl både her i landet og utlandet og ligger bak på mange stamtavler. Albert var en utrolig trivelig hann, frisk og aktiv, han ble 11 år og døde av kreft.

Albert hode   Albert Albert

I oktober 1999 fikk Kazita sitt andre kull,  der kom et av de store norske stjerneskuddene, Lauvstuas Zamantha Fox, hun ble tidlig NUCH, men fikk og en mengde res. cert. Men det var først når hun ble eldre de store utstilllingsresultatene kom. Zamantha ble både norsk og svensk viltsporchamapion, vi startet og på NM i spor to ganger med henne. Det var og hun vi så smått begynte med apporteringstrening på igjen, uten at vi stilte på noen prøver, så vidt jeg husker.

zamantha hode 4 ar   zamantha 4 ar sta Zamantha

Zamantha var en selvsikker tispe som etter hvert ble klar over sin utstråling i ringen. En dommer sa, hun kommer inn, vifter med halen og shower iveg, så ser hun seg overlegent tilbake for å se hvem som er plasssert der.  Dette ble mere og mere fremtredende etter hvert som hun ble eldre og en kunne ikke unngå å legge merke til henne.
Hun stilte på My Dog i Gøteborg i 2008, der ble hun SV-08 og 2. BIG. 

2000 - 2010 Kazitas barn og barnebarn begynte å vise seg fram 

I 2001 fikk Kazita sitt tredje kull hvor Lauvstuas Mascot Keehnu ble en vinner, han ble bl.a. BIM på Tollarspecialen, Svensk og dansk vinner og 3. BIG, i tillegg til mange BIR/BIM plasseringer i norden. Han er og far til Shaggy Tollers Dancing Zeta "Kaisa" som eies av Nina W. Nilsen. Søsteren til Mascot, Lauvstuas Miss Kimi ble godkjent redningshund, norsk utstillings og runderingschampion. Hun oppnådde også tittelen NCH etter å ha klart 2. AK på jaktprøve. Hun var den første norske tolleren som fikk tittelen NCH.

99011174 707822523364875 7013357483250941952 n  Mascot

I 2002 fikk Kazita sitt siste kull, der holdt vi av Lauvstas Bluestar Shanty, en herlig hann som i oppveksten så litt spøkelser, men som etterhvert ble trygg på seg selv. Han var svært viltspontan og god på appoertering, men det var litt lyd i han. Vi klarte en 3. premie i BK tilslutt og i utstillingsringen vekslet han og Mascot på BIR plasseringene. Vi holdt igjen ei tispe etter Shanty, Tuldahls Tourmaline "Kaisa", hun er bl.a. mor til Tuldahls Pumkin "Spice".

DSC 0148 Shanty 

I 2002 hadde vi 6 hunder hjemme, Anya, Kazita, Zamantha, Mascot, Shanty og søsteren Shakira. Søster av Mascot, Malin flyttet når hun var 15 mnd, men vi hadde to kull på henne, kull nr. 10 og 17. Likeså hadde vi 2 kull på Shakira, kull nr. 12 og 13.

DSC05222 

Mascot, Malin og Kazita foran, Shakira, Zamantha og Shanty bakerst.

I 2003 fikk Zamantha sitt første kull og der ble det igjen mange stjerner, bl.a. Lauvstuas Snowwhite Zarina, Snowbell Zilva Mallard, Snowline Zwinging Betty, Snowdrop Zairah og Zuper Nova. Disse ligger idag bak mange hunder, bl.a. på Agildes og Digby tollers kenneler i Sverige. Av 8 valper ble 6 NUCH, den syvende manglet et lite cert, nr. 8 var overtegnet. Så det var et kjempekull. Et barnebarn av Zairah, Lauvstuas Money Disella har gjort det veldig bra på spor.

9 mnd zilva betty zarina zairah nova zhani 600

Zilva, Betty, Zarina, Zairah, Nova og Zhani - 9 mnd

I 2003 ble også Foxy Pollyanna Ayr født, hun var datter av Lauvstuas Julie Fox fra Anyas andre kull. Hun bodde på Lauvstua til hun ble 7 år og fikk tre kull. Polly var en herlig hund, glad i alt og alle, men og lett å skru opp til de store høyder. En sønn av Polly, Orion er i Polen og en datter Olga, i Italia, begge har gått i avl. Polly ble 11 år gammel.

IMG 6004 

Foran Shanty, Zamantha og Polly, bak Maskot og Kazita.

I 2004 fikk Zamantha sitt andre kull, kull nr. 11 og det ble en tragedie. De fleste av hundene ble syke med SLE eller lignende sykptomer og flere ble avlivet før de var 2 år. Sistemann Boogie Woogie døde i en alder av 12 år. Også disse valpene etter Zamantha var utrolig flotte, men hva hjelper det når de bir syke. Det ble dessverre mange rykter og  negativ omtale i kjølvannet, men fakta er at det finnes bak de fleste tollere og enkelte ganger går gener sine egne veier.  Fakta er at vi fra 1995 til 2020, utenom kull 11, har hatt 3 tilfeller av SRMA og 3 med SLE. I de neste generasjonene har det dukket opp sporadiske tilfeller, men det har vært helt minimalt på Zamanthas linjer, selv om det fortsatt går rykter om det motsatte.

I 2007 inseminserte vi Zamantha med Chesagrove Star Gazer og nok et stjerneskudd ble født. Det ble kun en valp, Lauvstuas Exclusive Star Fox. En nydellig, mørk og fulltegnet hann. star jr ww 2008Det ble mange forespørsler om avl, men med Zamanthas kull 11 friskt i minne, lot vi han bare brukes på 6 kull. Det har blitt mange flotte avkom, flere har allerede masse titler og gjør det bra på brukssiden. Vi kan nevne noen, Sunlit Tifa Emmastars, Sunlit Trøbbel Emmastars, Lauvstuas Naico Starchacing Fox, Lauvstuas Nova Starspangled Angel, Turbofox First Star Edition, Veagaardens Toller Agilda av Mistra. Også barnebarn kommer etter, Lauvstuas Raya Tif N'Tumble, Lauvstuas Raico Tif N'Tumble, Lauvstuas Red Raider Tif N'Tumble, Lauvstuas Rex Tif N'Tmble,  Lauvstuas Star Spica of Six Pint "Scotia", Lauvstuas Star Scorpion of Six Pint "Eragon" og Lauvstuas Pinti Touchdown "Touch". Touch ble sågar Tollarmester 2019.

I 2008 stilte Zamantha på WW i Stockholm, ble beste tispe med tittelen World Winner 2008 og BIM. Sønnen, Lauvstuas Exclusive Star Fox og barnebarnet Lauvstuas Bella vie Copper Countess stilte i juniorklassene, begge vant og ble Juniorworldwinner 2008. En stor dag for kennelen og noe vi aldri glemmer. Av 6 mulige titler tok vi 3 stykker.

zamantha ww 2008   star og zamantha

Zamantha & Makiharjuns Fan Fan Falcon                                           Star & Zamantha
 

I 2010 var det igjen WW show i Herning i Danmark. Da stilte både Zamantha og Mascot i veteranklassen, begge vant og ble dermed veteran world winner 2010. I juniorklassen stilte Lauvstuas Zeeme Stardust, vant den i konkurranse med over 20 juniortisper og dermed hadde vi 3 av 6 mulige titler. Til slutt ble Zamantha plukket som beste tispe og ble BIM.

WW HErning 2010   WW Herning 2010 2 WW Herning 2010

 

2010 - 2020  en ny tid

toyaI 2010 døde først Shanty av hjerneblødning og Mascot i desember av kreft. Vi hadde da kun Zamantha igjen hjemme og noe måtte gjøres. Blueberry Sweet Zorika, et barnebarn av Albert fikk et kull i april og der holdt vi igjen Lauvstuas Toya Thezor. Den galeste hoppetussa på jord, og en lykkepille av dimensjoner.  I 2011 var vi på jaktkurs i Hemsedal og etter det ble det jakttrening for fullt. Hun hadde sine egne meninger og resultatene ble deretter, men det var og mye bra. Toya ordnet og opp i utstilllingsringen, ble både norsk vinner og Københavnvinner i tillegg til C.I.E tittel og championater. Vi må og nevne søster til Toya, Lauvstuas Tia Thezor, en veldig bra brukshund som ble trippel godkjent redningshund.

I okotber 2010 ble Lauvstuas Naico Starchacing Fox født og ble igjen her på Lauvstua. Snille, koseklumpen Naico som i en alder av 8 år gikk hen og tok en 1. premie i åpen klasse på Tollingjaktprøve og fikk HP i tillegg. Vet ikke hvem som var mest sjokkert. Det utløste både C.I.B, NCH og SUCH, kjempemoro det hele.

Naico  Naico

I 2011 ble Lauvstuas Cayote Discollin født og han tilbragte sine år her på Lauvstua før han i en alder av 5 år fikk kreft og ble avlivet. Han var en nøtt å jobbe med pga masse lyd, men så viltspontan og flink. Bare trist vi ikke fikk jobbet videre med den gutten.

I 2014 vant vi BIS avlsklasse på NKK Kristiansand med Sunlit Tifa Emmastar og Tif N'Tumble-avkommene Raider, Rex, Raico og Rinja. Det var litt av et syn med turboene i store ring!

BIS avl BIS Avl Kristiansand 2014

 

I 2015 fikk Toya sitt første kull, hvor bl.a. Lauvstuas Thea Toybee River ble satt ut på avtale.

amy og ToyaI mai 2017 fikk Toya sitt 2. kull, det ble kun en valp, men charmtrollet satte tidlig sine fotspor og måtte bare bli igjen her på Lauvstua. Lauvstuas Amy Ever Tovy's Princess har allerede 1. og 2. premie på to starter i BK, premiert på alle starter i BK på TJP, med HP og flere 1. premier. I konkurranse om Juniortollarmester 2019 ble hun nr. 5, hun fikk 2. premie på jaktprøven, hvor 52 hunder stilte og kun 12 gikk til premiering. Hun er og dansk og norsk utstillingschampion. Mye moro i vente med den frøkena. Det planlegges og kull på henne i 2020.

Amy og Toya

I juli 2017 hadde Tifa sitt siste kull, der er det flere bra hunder, bl.a Rinova Lone Star Twix og Rinova Lone Star Tuva. Tuva eies sammen med Tonje og Magnus og vi håper hun får løpetid snart da det planlegges kull på henne i 2020.

I november 2017 fikk Lauvstuas Rinja Tif N'Tumble sitt første kull. Det har blitt 6 flotte hunder hvorav to av tispene har CK/Cert. Lauvstuas Rally GT Gerja har vi på avtale og det planlegges og kull på henne. Gerja vant forøvrig unghundklassen på Tollarspecialen i 2019 og ble til slutt 3. beste tispe. En utrolig flott og trivelig tispe.

Dette ble bare et kort sammendrag, det har vært mange andre flotte resultater i årenes løp, men kanskje oppdretter og avlsklassene på Tollarspecialen skal nevnes. Der er det stor konkurranse og ikke lett å plasseres. Vi har ikke stilt hvert år, men det har jevnt over gått bra.

anyas first tollerspecial 93

 

 

 

Anya & Anne-Lise,

tollerspecialen i 1993

 

 

 

 

2005 Zamantha BIS avlsklasse

tollarspec 06 bis avlskl

2006 Kazita BIS avlsklasse

tollarspec 07 bis avl Zarina

2007 Zarina BIS avlsklasse

2008 BIS oppdretter

2013 Star BIS avlsklasse

2014 BIS oppdretter

2016 BIS oppdretter

 

2020 og tiden framover

Lauvstuas kennel kommer til å bestå i tiden framover, to nye skal inn og være med å drifte den videre.

 

 

 

 

 

 

 

Joomla templates by Joomlashine