anne lise og eivind 20170126 1420532827Lauvstus kennel vil bestå, Anne-Lise fortsetter som innehaver, men i tillegg går det inn to nye.

I og med at Eivind døde i februar 2020 er 25 års avl tollere med Anne-Lise og Eivind som innehavere over.

6. juni 2020 er det 25 år siden første tollerkullet under Lauvstuas kennel ble født.

Nedenfor er historien for de første 25 årene.

Lauvstuas kennel innehas av Anne-Lise og Eivind Holte. Vi har holdt sammen siden 1972, i 1983 flyttet vi inn på småbruket Lauvstua og har bodd der siden. Gården ble bygd opp i 1855 og navnet Lauvstua har fulgt den siden. Gården er lokalisert ved Gillsvannet, ca 6 km fra Kristiansand og er en herlig plass å bo for både to og firbeinte

Vi fikk vår første hund i 1977, en labrador hann og den neste i 1985. Da haddde vi og  fått øynene opp for tolleren og i 1992 kom den første til Lauvstua, Anya Acadia Ayr. I 1995 fikk vi vårt første kull og kennelen var etablert. Siden har det i snitt blitt ca 10 valper i året og nå i februar kommer kull nr. 34.

Anya ligger bak stort sett alt vi har av avlsmateriale og er stammor for vår kennel. Under historikk vil vi komme nærmere inn på dette.

Vi har gentestet alle hunder som skal brukes i avl for for PRA, CEA, JADD, DE, delvis testet for buff og DM, i tillegg er selvsagt alle HD og AD sjekket. 

anne lise og eivind 20170126 1631483986

Vi har ikke avlet mengder med valper, men heller lagt vekt på å finne kombinasjoner som gir gode tollerre. Vi legger vekt på lav innavlsgrad, at hundene er friske og har et godt gemytt, i tillegg skal de se ut som tollere og sist, men ikke minst må vi aldri miste bruksegenskapene på rasen. Enkelte avler for å dekke visse behov, det være seg jaktprøver, utstilling eller som det står på enkelte hjemmsider, "snille" familiehunder. 

For oss har det hele tiden vært et mål å avle Dual Purpose tollere, tollere som har lekenheten og arbeidslysten i behold, som kan hevde seg i hvilken som helst bruksgren og som og er en god representant for rasen eksteriørt. Og selvfølgelig skal de og fungere som gode familiehunder, dvs at de har et godt gemytt.
Uansett hva en gjør med sin hund, er de familiehunder en stor del av døgnet. 

I årenes løp har det blitt mange utstillingschampionater, titler, BIS og BIG plasseringer. I  2008 tok vi 3 av 6 mulige World Winner titler i Stockholm, med to juniorer og beste tispe, i 2010 det samme, men da med en junior og to veteraner, i tillegg fikk vi beste tispe.  Likeså har det blitt mange HP i oppdrett  og avlsgrupper  en  gang også BIS avlsgruppe på NKK´s utstilling, til vår store overaskelse.

Også innen de forskjelllige jaktgrenene har det blitt mange gode resultater, det siste var i fjor høst da en snaut 2 år gammel tispe fikk tittelen France Working Champion, mens to av hennes brødre fikk 1. premie i BK/jaktprøve. For å gjøre det komplett, er allerede to av de utstillingschampioner.

Mange har og viltsporchampionat og jobber med ettersøk, tollerne har og vist seg å være gode som redningshunder, og flere er godkjent der. Det er og mange gode resultater innen lydighet, rallylydighet og agility. Det er og en champion i bruks, ikke helt vanlig, men viser hvor allsidig denne rasen er.

Vi setter ikke krav til valpekjøpere om at hundene skal være med på utstillinger eller at de skal brukes til jaktprøver, men vi foretrekker valpekøpere som skal gjøre noe mere med hunden enn å gå tur. Hvilken aktivitet kommer og mye an på interesser og miljøet en har rundt seg. De siste ti årene har vi brukt mye tid på jakttrening og vi har prøvd å bygge opp et miljø rundt vår kennel. Det har blitt leid inn instruktører med god kjennskap til rasen og og vi begynner å se resultater.

Uansett, tollerne er gløgge og lærevillige hunder, og de fortjener å få bruke hjerne og nese til noe mere enn å gå tur.

De kommer og til å sette dere på prøve, de kan være sta og egenrådige, de er gode på skuespill og prøver ofte å få ting til å gå sin vei.  Lykke til.

Joomla templates by Joomlashine